Zwanger… en kunstnagels?

Er is online veel informatie te vinden over of het al dan niet gevaarlijk is om kunstnagels te laten plaatsen tijdens de zwangerschap. Maar wat is er nu precies van aan?
Nailstyle stak daarom een licht op bij de dokter.

"Het enige gevaar dat komt kijken bij het plaatsen van acryl- of gelnagels zijn de dampen van de oplosmiddelen, en het stof dat vrijkomt bij het vijlen. Het is aan te raden het inademen hiervan zoveel mogelijk te vermijden, al is het alleen al omdat de sterke geur voor misselijkheid zou kunnen zorgen. Voor het embryo is er echter geen gevaar."

Zwangere dames kunnen dus op hun beide oren slapen: je mag nog kunstnagels dragen gedurende die negen maanden!

buikje

Desalniettemin, enkele tips!

  • Zorg dat je vertrouwen hebt in je nagelstylist. Weet zeker dat hij of zij hygiënisch werkt (dit moet je sowieso natuurlijk!) en dat er goede ventilatie en/of afzuiging aanwezig is in het salon. Op deze manier voorkom je dat je aanwezig stof inademt, en dankzij een goed verluchte omgeving zal je minder last ondervinden van de sterke lucht van acryl-liquid. Het is algemeen geweten dat vrouwen tijdens de zwangerschap sneller last hebben van misselijkheid.
  • Je kan ook kiezen om over te schakelen op gel, mocht je momenteel acrylnagels hebben, maar ook hierbij wordt gevijld en dien je dus voorzichtig te zijn. Je kan eventueel vragen naar een mondmaskertje om zo weinig mogelijk stofdeeltjes naar binnen te krijgen. Het risico met acryl is niet enkel daar tijdens een zwangerschap. Wanneer producten gebruikt worden die MMA bevatten is het sowieso geen goed idee. Deze stof kan door de nagelplaat in het bloed terecht komen – en dus indirect ook in dat van je baby. Informeer dus best of je stylist gebruik maakt van acryl-producten met het minder agressieve EMA.
  • Omwille van de zwangerschap verandert uiteraard heel je hormonenstelsel. In vele gevallen zorgt dit er ook voor dat de kunstnagels makkelijker loskomen, of "liften" zoals dat dan heet. Dit is niet in alle gevallen, maar blijkbaar komt het toch vaak voor. Bij sommige vrouwen uit zich dat door lifting aan de randen of de free edge, maar evengoed blaasjes op het nagelbed komen voor. Dit is natuurlijk vervelend. Nu is het ook zo dat je tijdens een zwangerschap vaak vanzelf sterkere nagels groeit, en het dus misschien, gezien het risico op loslaten van kunstnagels, een goed idee is om je nagels even te laten rusten.
  • Er zijn ook ziekenhuizen waar je wordt gevraagd om je nagels vrij te maken wanneer je binnen moet voor de bevalling. Aan de kleur van je nagels kunnen ze namelijk zien of alles goed gaat onder narcose – dit is voornamelijk van belang wanneer je met een keizersnede zou bevallen. De regels zijn verschillend in elk ziekenhuis, dus best even op voorhand informeren. Soms zijn vrije teennagels ook goed, en er zijn er dan weer die french manicure toelaten maar geen gekleurde gels.

Geniet vooral van die bolle buik, en maak je geen zorgen. Die voorzichtigheid zou je sowieso al aan de dag moeten leggen wanneer je kunstnagels hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.