Waarom wordt UV-gel heet?

gelnagels monomeren oligomeren polymerenMensen die ooit al eens gelnagels hebben laten zetten, kennen het allemaal: enkele seconden in de UV-lamp en je nagel wordt heel plots en meestal ook heel kort vreselijk heet. Pijnlijk, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden naar het schijnt, dus doorzetten natuurlijk.

Maar hoe komt het dat gel heet wordt? En is die “heat spike” te vermijden?

Daarvoor zullen we eventjes de chemie in moeten duiken…

UV-gels bevatten fotoinitiatoren. Fotoinitiatoren zijn chemische elementjes die in de gel zitten verwerkt, en onder invloed van UV-licht zullen activeren. Naast fotoinitiatoren zitten in UV-gel ook oligomeren (in feite kleine ketens van monomeren). Door UV-licht schieten de fotoinitiatoren in gang: ze vallen uit elkaar in vrije radicalen en zullen zo de oligomeren binden tot polymeren en de hechting aan de natuurlijke nagel optimaliseren. Dat in gang “schieten” mag je vrij letterlijk nemen: het ontbinden in vrije radicalen en omzetten van monomeren naar polymeren is een proces waarbij veel energie vrijkomt, en die energie wordt omgezet in – je voelt ‘m al komen – warmte.

Hier is weinig aan te doen: alle UV-gels bestaan namelijk uit die componenten en werken op deze manier. De mate van warm worden is te wijten aan verschillende dingen:

  • hoe meer fotoinitiatoren in de gel aanwezig, hoe warmer (maar ook: hoe sneller uitgehard)
  • hoe dikker de gel gelegd wordt, hoe warmer (omdat er meer fotoinitiatoren aanwezig zijn op een kleine oppervlakte)
  • hoe nieuwer de UV-lamp, hoe meer kans dat de deeltjes wild tekeer zullen gaan en dus meer warmte af zullen geven

UV-lampDe perfecte gel heeft een ideale balans tussen fotoinitiatoren en uithardingstijd gevonden, om zo die hitte te vermijden en toch de tijd te optimaliseren. Voor UV-gels worden UV-lampen van 36 Watt aangeraden, 4 lampen van 9 Watt dus. Laat in ieder geval steeds lang genoeg uitharden: alle elementen in de gel moeten werkelijk zijn “uitgereageerd”!

Wat doen als het te pijnlijk wordt?

  • Begin met de nagels voor de lamp te houden, en breng ze langzaam dichterbij. Goed kijken of navragen of het wel gaat met dit type gel: een te lopende gel zit anders zo in de nagelriemen met lifting als gevolg!
  • Zodra je het voelt warm worden haal je je hand uit de lamp en breng je ze er terug in. Even wapperen tussendoor om verkoeling te brengen is ook een goed plan.
  • Meerdere, dunnere lagen geven minder pijn.
  • Kies voor goede kwaliteit gel.

Maar geen paniek: er is beterschap op komst… Er bestaat “cool” gel, dus de gel met de perfecte balans bestaat… Meer daarover in een volgend bericht!

Een gedachte over “Waarom wordt UV-gel heet?

  1. Pingback: Light Elegance lanceert Cool Gel | NailStyLe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.