Pterygium Inversum Unguis

Wàt voor een beest?

Wel, we worden even persoonlijk. Ondergetekende was vanavond aan het spelen met herbruikbare nail forms, en nu ben ik wel ietwat handig maar met de beste wil van de wereld kreeg ik die dingen niet mooi aangepast onder mijn vingernagel. En op de tutorials zag het er altijd zo eenvoudig uit, alsof iedere nagelonderkant hetzelfde is.

nail form aangebracht

Nou, niet dus.

Al sinds mijn kindertijd heb ik vlak onder mijn nagel een klein, enorm gevoelig velletje dat vasthangt aan de nagel, dat tegelijk ook supergevoelig is. Het lijkt een beetje op littekenweefsel, maar dan zeer fijn. Ik trachtte vroeger al eens om het los te maken van mijn nagelplaat, omdat ik ervan uit ging dat het niet meer zou vastgroeien, maar dit gebeurde dus telkens weer wel.

Door wat te googlen om te weten te komen wat je kan doen als nail forms niet passen, kwam ik dus uit op een aangeboren aandoening die pterygium inversum unguis heet. En dat is niet anders dan wat ik hierboven heb beschreven, en ziet er zo uit:

pterygium inversum unguis

De nagelplaat lijkt van bovenuit gezien langer (maar dat zie ik niet meer bij mezelf omdat ik gelnagels heb met french manicure – ik heb dus niet snel last van uitgroei die je aan de free edge ziet…) en aan de onderkant zie je een klein stukje ietwat doorschijnend vel, zoals je op de foto rechts ziet. Dit is het hyponychium, het laagje dat tussen de vinger zelf en de nagel zit. Op de foto hieronder zie je dat dit laagje eigenlijk hoort te stoppen waar de nagel “uit” de vinger komt.

structuur nagel

Maar dus niet bij mij. En ook niet bij een kleine hoeveelheid van de bevolking. Want frequent komt het niet voor.

Erg is het niet, hoewel ik heb gelezen dat het voor sommige mensen best een pijnlijke affaire is. Ik moet zeggen dat het inderdaad niet prettig voelde, dat knoeien met de scherpe rand van die nail forms… Maar bij normale handelingen heb ik er alleszins geen pijn van. Voor mensen die er erg veel last van ondervinden, is het blijkbaar mogelijk dit velletje chirurgisch te verwijderen.

Pterygium inversum unguis is een aangeboren afwijking, hoewel er ook verbanden worden gemerkt tussen mensen die eerder een hartaanval hebben gehad en nadien deze aandoening ontwikkelen. Veel is er echter niet echt over bekend. Een behandeling, behalve dan een chirurgische ingreep, bestaat er niet.

Je merkt ook onmiddellijk dat het onbegonnen werk is een perfect ronde nail form op zo’n ovale nagelrand te plaatsen. Het merk Tammy Taylor verkoopt drie types nail forms: voor ronde vingers (goud), voor platte nagels (zwart) en voor een hoog hyponychium (wit). Voor mensen met P.I.U. ideaal dus!

nail forms

Wat me vooral opviel was dat de kennis over deze aandoening zo goed als onbestaande is bij stylisten. Je ziet veel nail techs mekaars advies vragen omdat ze “een klant hebben bij wie er een nagelriem aan de onderkant zit of zoiets”. Dit is niets vreemds of gevaarlijk, en gel- of acryl aanbrengen op zo’n nagel kan hoegenaamd geen kwaad. Enkel oppassen bij het vijlen of tip-knippen dus, let altijd goed op de onderkant van de nagel. En laat nail forms voor wat ze zijn, tenzij je echt een vorm hebt die omkan met het hoge hyponychium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.