Nagelbijten

Nagelbijten ofte onychofagie is een probleem dat wereldwijd en onder alle leeftijden voorkomt. Zo’n 10 à 15% van de wereldbevolking bijt op z’n nagels. Redenen hiervoor zijn veelal stress, nervositeit of als overspronghandeling. Er zijn milde nagelbijters, die als het ware hun nagels min of meer modelleren met hun tanden… Maar er zijn ook de extremere nagelbijters die zelfs nog doorgaan tot aan het nagelbed en zo de verharde hoornlaag wegknabbelen… Het lijkt me een pijnlijk verhaal, maar het is zoals een verslaving. De meeste nagelbijters zitten er zelf ook verveeld mee, want iedereen ziet je handen praktisch continu. En dat is nog maar esthetisch, want nagelbijten wil ook zeggen dat je veel bacteriën binnenspeelt…

nagelbijter

Gelukkig is er ook een oplossing: de nagelbedverlening!

Een natuurlijke nagel van een nagelbijter ziet er vrij gehavend uit. Vaak groeit de nagel aan de vingertop toe zelfs een beetje omhoog, echt een bolling naar de verkeerde kant dus. De vingertop zelf bestaat uit eelt, omdat de beschermende nagel nooit zijn functie heeft kunnen uitoefenen. Dit eeltlaagje duwt de nagel wanneer die wil terugkomen uiteraard omhoog wat de kromming veroorzaakt. De nageltop wordt dikker en ronder.

Een nagelbedverlenging wordt toegepast wanneer er te weinig échte nagel is om goed op te werken. Bij gemiddelde gevallen van nagelbijten, kan nog geopteerd worden om met een tip te werken. Is het ernstiger zal met sjablonen een verlening worden gemaakt. In beide gevallen zal het "putje" aan de overgang van de nagel naar de vingertop moeten opgevuld worden met een dekkende gel. Het is belangrijk om met een camouflerende gel te werken, zodat de overgang naar de tip en/of het beschadigd nagelbed niet zichtbaar blijft door de gel. Kiezen voor een rozige of perzikkleurige gel is dus beter dan voor een clear gaan. De gel moet zeker ook genoeg tijd krijgen om te levellen, zodat een mooi oppervlak verkregen wordt. Na de basislaag die dient om de nagel te verlengen en egaal te maken, is alles mogelijk: french, een colorgel, … Ook moet er dik genoeg gewerkt worden om de stevigheid te garanderen. Er is geen basis, dus alles moet worden opgevangen door de gel of acryl.

Dit is absoluut geen pijnlijk proces, maar het is wel belangrijk de eerste weken goed op te letten. Zodra er lucht onder kan, of er ergens een stukje afbreekt, neem je best met je nagelstylist contact op. Als je gaat voor kunstnagels om het bijten af te leren, begin dan ook niet met prutsen of knabbelen op de gel. Onafgezien van het feit dat dat voor je tanden niet goed kan zijn, is het ook heel slecht voor je natuurlijke nagel. Je nagelriemen moeten ook minstens twee keer per dag worden behandeld met olie om te beschermen en te herstellen. Handcreme op tijd en stond kan ook zeker geen kwaad. Weet dus waar je aan begint als je kiest om de strijd met je verslaving aan te gaan!

Vele nagelstylisten bieden een arrangement voor nagelbijters aan, zodat ze je tijdens het proces kunnen begeleiden en het direct merken wanneer iets niet ok is met je nieuwe nagels. Gewoonlijk omvat zo’n arrangement een vijftal behandelingen met maximum 2 weken tussen elk bezoek.

Hoewel het super is dat er een oplossing bestaat, moet je er even geduld voor hebben. Een nieuwe set nagels voor een nagelbijter is best kort en ietwat vierkant gevijld. Iemand die geen lange nagels gewoon is zal makkelijker de nagels stoten. Kunstnagels stoten kan ertoe leiden dat de nagels zullen liften of breken. Ook is het zo dat een nagelbijter gewend is om alles met de vingertoppen te doen, maar normaal zit daar geen nagel in de weg natuurlijk… Een vierkante vorm zal de brede vingertop van een nagelbijter ietwat styleren.  Een ronde vorm zou net accentuerend werken. Het is ook een beetje wennen, en als je kort begint weet je zelf wel wat de maximum lengte is waar je je nog comfortabel bij voelt.

Praat erover met je nagelstylist, ongetwijfeld weet hij of zij wel de juiste oplossing voor jou.

PS: Ik bespaar jullie in deze post foto’s, maar als je nagelbijter googlet, kom je genoeg foto’s tegen. Niet voor gevoelige kijkers…!

Een gedachte over “Nagelbijten

  1. Pingback: Kunstnagels met een nagelaandoening? | NailStyLe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.