Kunstnagels met een nagelaandoening?

questionmarkEen nagelaandoening is een probleem met de nagel, waardoor deze er anders uitziet dan een gewone gezonde nagel er zou moeten aanzien. Doordat het er niet esthetisch uitziet, zouden kunstnagels een oplossing kunnen zijn. Maar mag je zomaar elke nagelaandoening verstoppen onder een kunstnagel?

Het gezond verstand zegt het al: nee. Maar ook niet alle nagelaandoeningen zijn zo dramatisch dat er geen kunstnagels over kunnen gelegd worden. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen nagelafwijkingen enerzijds, waarbij de vorm of de kleur van de nagel afwijkt van het normaal uitzicht, en nagelziekten anderzijds, waar de oorzaak van de aandoening van pathologische aard is.

Nagelafwijkingen: Ja!

In het eerste geval kunnen de nagels over het algemeen perfect behandeld worden. Dingen als overlangse groeven op de nagel mogen perfect uitgebuft worden. Voor onychorexis, waarbij groeven insplijten richting nagelbed, wordt een harslaag bijvoorbeeld zelfs aangeraden om de nagel te helpen herstellen. Leukonychia, de bekende witte vlekjes, zijn ook perfect weg te werken onder een kunstnagel. En dunne, broze nagels kan je ermee verstevigen – meestal is dat wat mensen het meest overhaalt om te kiezen voor kunstnagels. Een andere reden is ook onychofagie: nagelbijters kunnen met een nagelbedverlening perfect geholpen worden met kunstnagels!

Nagelziekten: Nee!

Heeft de nagel echter een ziekte, of is de nagelaandoening een gevolg van een dieperliggende pathologische reden, mag je als nagelstylist absoluut geen kunstnagels plaatsen. Zelfs een manicure is af te raden. Aandoeningen als nageleczeem of onychomycose, een schimmelinfectie, moet behandeld worden door een arts. Een nagel met paronychia of onychia vormt ook geen goede basis voor kunstnagels: wat al ontstoken is, moet eerst genezen.Gevallen van onycholysis of onychomadesis kunnen ook niet opgelost worden met kunstnagels: als de nagelplaat loslaat, zullen ook kunstnagels niet houden. Dit moet ook kunnen opgevolgd worden, wat met kunstnagels niet lukt. En, we hebben het er al vaker over gehad op de site, iemand met een acrylatenallergie kan ook beter even wegblijven van acryl- of gelnagels.

Nagelziekten dienen door een arts bekeken te worden. Als het probleem opgelost is, kunnen kunstnagels wel, maar is een goede opvolging wel geboden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.