Help! Ik ben allergisch!

We hadden het eerder al over de kenmerken van een allergie aan acrylaten en hoe je kan proberen te vermijden dat het zich manifesteert. Maar wat doe je nu wanneer na een bezoek aan de nagelstylist je nagelriemen plots beginnen jeuken, rood worden of opzwellen?

allergie

Dit soort contactallergie kan zich op verschillende manieren manifesteren. Belangrijk is ook te weten dat dit gewoonlijk gradueel verloopt. Verder is de uitwerking van allergie bij ieder mens verschillend. De symptomen herkennen en juist inschatten is belangrijk.

Voor een lichte jeuk of roodheid moet je nog niet onmiddellijk beginnen panikeren. Probeer niet te krabben, want doordat de huid geïrriteerd is zou je wel eens sneller door je vel kunnen zitten dan je lief is. Om de pijn te verzachten kan je geregeld je handen wassen met lauw water, of je handen verpakken in koude uitgewrongen washandjes. Een vochtinbrengende handcreme kan helpen om je huid soepel en gehydrateerd te houden.

Merk je kloven, barsten of losse velletjes rond de nagel, moet je voorzichtig zijn voor ontstekingen. Bezoek een apotheker en informeer wat de beste manier is om te ontsmetten en te hydrateren. Handcremes met teveel cosmetische bestanddelen kunnen meer kwaad dan goed doen, dus volg het advies van apotheker of dokter goed op.

Bij een zwaardere uitbarsting van de allergie ga je best direct naar de dokter of dermatoloog. Merk je een pijnlijke rode uitslag rond de vingers, of zie je dat het zich elders manifesteert op het lichaam, dan zal een voedende crème alleen niet genoeg zijn. In uitzonderlijke gevallen, of wanneer de allergie te lang genegeerd is, kan de nagelplaat beginnen liften, en kan de nagelplaat uit het nagelbed worden geheven. Het ziet er pijnlijker uit dan het is, en het gaat ook weer weg terwijl de nagel verdergroeit, maar prettig is het niet en het zicht is natuurlijk ook niets. Je kan de nagel beschermen door een pleister aan te brengen, zo kan deze alvast niet inscheuren.

De basisregel moet echter zijn: ben je er niet gerust in, ga naar de dokter of dermatoloog. 

Stop best ook onmiddellijk met het gebruik van acrylaten. Je kan proberen om andere producten te testen, maar als het echt een acrylaat-allergie is zal geen enkel merk goed zijn. Er zijn ook verhalen van mensen die enkel allergische reacties vertonen wanneer een primer of bonder is gebruikt, dus deze weglaten kan een eerste stap zijn. Overleg met je nagelstylist wat de mogelijkheden zijn.

Vermoedelijk zullen in de toekomst producten ontwikkeld worden die absoluut geen gevaar meer betekenen omdat ze met andere bestanddelen zijn gebouwd, maar tot die tijd er is blijf je met een allergie best ver weg van acryl- en gelnagels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.