Dermatologie: Acrylaten-allergie

Hoewel velen van ons er nooit bij zichzelf mee geconfronteerd zullen worden, zijn er ook dames die minder geluk hebben en na enige tijd een allergie voor acrylaten krijgen. Eigenlijk zeg ik het niet juist: je krijt geen allergie, want je bent altijd allergisch geweest in feite, maar je ontwikkelt wel de mate waarin je er last van ondervindt.

vingernalge

Een contactallergie komt meestal niet onmiddellijk naar boven. Je kan dus jarenlang gel of acryl hebben gebruikt en dan plots merken dat je er beter vanaf blijft.

Een allergie begint met overgevoeligheid voor de producten. De bestanddelen waar je allergisch voor bent krijgen de kans om door de buitenste huidlagen te penetreren. Deze actie wordt eigenlijk nog wat bevorderd door het gebruik van primers, bonders of nagellak-removers. Zij verbeteren de hechting door de natuurlijke vetlaag van de nagel in feite te verwijderen, en halen dus ook de ingebouwde beveiliging van de nagel af. De weg voor de allergenen is dus vrij gemaakt. Eens deze in het bloed terecht komen, zullen ze met de witte bloedcellen combineren en door het ganse lichaam vervoerd worden, meerbepaald door de lymphocyten. Lymphocyten zijn een deel van ons immuunsysteem, zij beschermen ons tegen ziektekiemen of substanties van buitenaf. Eens ons systeem met een vreemde entiteit te maken krijgt, wordt het opgeslagen in het interne geheugen. En dan zit je dus met een allergie.

Deze fase kan weken of zelfs jaren duren vooraleer ze volledig is afgerond. Anderen hebben niet zo’n assertief immuunsysteem en zullen nooit reageren op de acrylaten. Maar eens je de overgevoeligheid hebt, raak je er niet meer vanaf.

De eerstvolgende keer je in contact komt met het product, zullen de lymphocyten het herkennen en ermee reageren. De lymphocyten scheiden lymphokinen uit, een lichaamseigen chemische stof die zorgt voor jeuk, pijn, roodheid, zwellingen of blaren op de huid. Normaal zullen deze uiterlijke tekenen zich voordoen op de plaats van contact, maar als het een erge vorm van allergie betreft, kan het zich ook elders op het lichaam manifesteren. Deze reactie doet zich ergens in de komende twaalf uur voor na blootstelling aan de allergenen, en blijft meestal vier dagen tot een week opspelen. Hierna zal de huid beginnen genezen.

Zoals gezegd kan je er niets tegen doen: je hebt het of je hebt het niet, en eens je lymphocyten de producten herkend hebben, zit je ermee. Als je het contact met acrylaten vermijdt, kan de gevoeligheid wel verminderen, maar weggaan zal de allergie zelf nooit.

Een aantal aandachtspunten om blootstelling aan acrylaten zoveel mogelijk te vermijden!

– Probeer te vermijden dat je met je vingers de borstelharen aanraakt, of dat de vingers van de klant geraakt worden. Probeer fijn en voorzichtig te werk te gaan. Het hoeft niet gezegd dat een klein beetje plaats tussen het product en de nagelriem moet behouden blijven.

– Als je naar de nagelstylist gaat, of als je als stylist werkt, draag dan zoveel mogelijk kledij met lange mouwen, zodat neerdwarrelend stof niet kan op je armen blijven liggen.

– Draag een mondmasker om inademen te vermijden, en vervang dit ook regelmatig. Gebruik zeker een masker tijdens het vijlen, ookal heb je afzuiging. En uiteraard is genoeg verluchting en afzuiging ook onontbeerlijk. Zelfs een veiligheidsbril zou geen overbodige luxe kunnen zijn als je iemand bent die redelijk allergisch is aangelegd.

– Wat betreft producten die bij de applicatie van acrylaten wordt gebruikt (wattenpropjes, handdoeken, doekjes, …): gooi deze onmiddellijk in de vuilbak en maak deze elke avond leeg, en was handdoeken en dergelijke apart van andere was.

– Best is ook niet te eten of drinken waar nagels worden gezet.

– Maak regelmatig de ruimte schoon waar nagels worden geplaatst en vooral gevijld. Stof mag geen kans krijgen om te vergaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.