Allergisch voor kunstnagels?

Het komt voor dat kunstnagels een allergische reactie kunnen opwekken. Dit is meestal te wijten aan de aanwezigheid van acrylaten in kunstnagels. Zowel acryl- àls gelnagels hebben deze stoffen in hun samenstelling, laat je dus door de naam niet misleiden – je kan perfect voor beide allergisch zijn, en van acryl overstappen naar gel zal niet gegarandeerd het probleem wegnemen.
Acrylzuur vormt wel vaker de basis voor een contactallergie, want dat is in feite wat het is. Je lichaam reageert op de aanwezigheid van een bepaalde stof die in direct contact staat, of in dit geval via de lucht verspreid wordt. Ondanks afzuiging krijg je best wel wat stof in je buurt.

Het direct contact is natuurlijk voor de klant een groot probleem, want eens de symptomen opduiken zit er niets anders op dan de nagels te laten verwijderen. Voor de partikels die rondzweven in de lucht is de nagelstyliste zelf dan weer vatbaarder, gezien hij of zij ongeveer 8 uur per dag in contact komt met de stof!

Je herkent de allergie voor gelnagels of acrylnagels als klant meestal aan de handen zelf. De huid rond de nagels vertoont roodheid, zwelling en een schilferig eczeem. Soms zet dit eczeem zich ook verder op de gehele handpalm, handrug of zelfs onderarm. Pijn en jeuk behoren ook tot de symptomen. En in vele gevallen zullen de kunstnagels na enige tijd vanzelf loslaten. Als je meer wordt geconfronteerd met de stof die zich via de lucht verspreid, kan irritatie rond de ogen en in de hals ook optreden.
Een contactallergie heb je voor je leven. Eens je dus bewezen allergisch bent voor acrylaten, zit je er dus mee. Dit hoeft niet meteen te willen zeggen dat kunstnagels voor jou tot het verleden behoren, of dat je als stylist je job moet opgeven!

Enkele tips om toch met kunstnagels te blijven werken.

 • Eerder werd vermeld dat overstappen van acryl op gel niet steeds een oplossing biedt. Wel is het zo dat acryl meer risico inhoudt, gezien de methode. Het monomeer in de producten is veel vluchtiger bij acryl dan bij gel. Gel is een meer stroperig product waarbij eigenlijk geen echte chemische reactie meer wordt gecreëerd, zoals bij acryl wel het geval is (de vermenging van poeder met liquid is in feite een chemische reactie). Er bestaan anti-allergische gels. Het Belgische Miyoshi heeft er zo veel in het assortiment. Deze laten ook bij het vijlen niet overdreven veel stof vrijkomen.
 • Het is noodzakelijk om in een goed verluchte omgeving te zitten bij het plaatsen van kunstnagels. Gepaste afzuiging is een must. Deze dient naar beneden toe te zuigen, in plaats van het stof weg te blazen, want zo komt het met het gezicht in contact. Meestal hebben de toestellen een reservoir onderin, dat dient gereinigd te worden.

afzuiging

 • Een mondmasker is ook een goed idee om niet te veel van het goedje in te ademen.
 • Er is voor de nagelstylist een speciaal soort handschoenen op de markt, nitrile handschoenen. Deze zijn blauw van kleur meestal, en vervangen latex of vinyl handschoenen, maar hebben wel alle praktische eigenschappen van beide. Ze zijn zo dun als latex, maar hebben een stevigere structuur zoals vinyl. En voor latexallergie is geen gevaar: nitril is een product dat niet gerelateerd is en dus geen allergie kan veroorzaken. Deze handschoenen worden trouwens ook in de medische wereld gebruikt, veiliger kan niet.

nitrile handschoenen

 • Indien je echt geen énkel product vindt waar je niet allergisch op reageert, is er nog altijd de mogelijkheid om press-on-nails te gebruiken, degene die je dus vastkleeft met nagellijm. In deze lijm zit cyanoacrylaat, en hoewel dit misschien griezelig klinkt, zorgt deze stof bijna nooit voor allergie. (Een nadeel is wel het residu van de lijm dat op je nagels achterblijft.)

5 gedachten over “Allergisch voor kunstnagels?

 1. l.m.

  Nitril Handschoenen kunnen wel degelijk een allergie veroorzaken! Ik heb mijn nagelsalon moeten sluiten door een acryllaatallergie. De allergie ging niet over. Ik ontdekete zelf dat de nitrilhandschoenen de oorzaak waren: ze zijn namelijk gemaakt van acryllaten!!!!!!!
  Ook mensen met latex allergie kunne allergisch reageren op nitril omdat deze handschoenen sporen van latex kunne bevatten doordat ze in dezelfde fabriek/ door dezelfde machines vervaardigt worden!

 2. Quirina

  ik heb dus dit probleem ook, ik heb vroeger gelnagels en acrylnagels laten leggen, en dat was geen probleem, totdat ik zelf gelish bij mijzelf deed.
  ik heb dit denk ik te veel gebruikt, en als ik nu gelish of gel gebruik,
  zwellen mijn vingertoppen op, volledig in eczeem en jeukt het een hele dag en nacht.
  mijn vingers zitten in brandvlekken van de jeuk.
  bestaat er een soort zalf dat ik stopt met jeuken?

 3. BreeZe Bericht auteur

  Ik zoek dit even voor je uit en vermeld het in een volgend bericht op de blog!

 4. rachel

  Nou k heb het ook maar met lijm zodra k tips er op doe.. lijkt het alsof de lijm in me huid gaar zitten.. me nagels zien er ook raar uit alsof me nagels er binnrn kort afvallen alsof me nagels los gaan zitten en onder me bagels bij me vigertop iets beneden allemaal vellethes en blaren lijkt erop en dat komt denk k door de lijm iemand een idee .. hoe k dus wel nagels op kan doen of een lijm weet .. want me nagels zijn nu vreselijk ..

  me dokter dacht vit D te kort maar k heb daar dus iets voor maar dan probeer k weer lijm en dan gaat het weer iriteren en velletjes en blaren komen

  vreselijke pijn..

 5. Brigitte Bericht auteur

  Als de allergie echt voor de lijm is, dan gaat een vitamine D kuur daar weinig aan verhelpen… Vitamine D helpt wel voor sterkere nagels, maar de allergie staat daar los van. De symptomen die je vertelt lijken me wel erg drastisch, dus toch maar van die tips met lijm wegblijven… Heb je al eens plaknagels geprobeerd die je met een sticker bevestigd ipv met lijm? Ben je ook aan gel en acryl allergisch? Je kan ook zonder tips werken en je nagels gewoon laten doorgroeien onder de gel! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.