Allergie voor kunstnagels: wat doe je eraan?

acrylatenallergieEen allergie voor kunstnagels is een soort contactallergie voor acrylaten die in de meeste nagelproducten verwerkt zitten. Ook in gel zitten acrylaten, maar doordat de monomeren in gel minder vluchtig is dan die de poeders en liquids die voor acrylnagels gebruikt worden, wordt wel eens aangeraden om acryl op te geven en eens met gelnagels te proberen.

Hoe dan ook: een allergie voor kunstnagels is geen pretje. De pijn verzachten is vaak al een hele hulp.

Symptomen?

Statistisch gezien zijn het meestal de nagelstylisten die last hebben van deze allergie, en minder de klanten. Stylisten blijven continu in contact komen met de producten, terwijl klanten een momentje blootgesteld worden aan de acrylaten, om daarna 3 tot 4 weken rond te lopen met de gepolymeriseerde versie (die niet meer voor problemen kan zorgen).

De klassieke verschijnselen zijn roodheid en zwelling van de vingertoppen, gepaard gaand met pijn en jeuk. Ook eczeem komt vaak voor: dit kan zowel rond de nagel zijn als op de handrug of de onderarmen. Nagelstylisten krijgen soms zelfs in het gelaat en de hals eczeem: de huid is daar dunner. Tenslotte kan een acrylatenallergie een invloed hebben op de toestand van de nagels: ze worden brozer en kunnen zelfs loslaten.

Als je het zaakje niet vertrouwd neem je best contact op met een arts of dermatoloog die door middel van plakproeven nagaat hoe het zit. Verschillende allergenen worden dan getest op de huid, meestal op de rug. Er is zelfs een speciale acrylaten-reeks. Wanneer blijkt dat een allergeen een reactie heeft veroorzaakt op de huid, is dat het product waar men een probleem mee heeft.

Oplossing?

Zit je ermee, kan je om de pijn te verzachten beroep doen op kalmerende zalf. Zalven die specifiek jeuk en roodheid behandelen zullen meestal zowel huidherstellend werken als ook de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ideaal is een crème of gel zonder geur- en kleurstoffen. Merken die ongetwijfeld een verzachtende kalmerende zalf hebben zijn Neutral, Eucerin, Dermolin of Biodermal.

Biodermal Dermolin Eucerin Neutral

Heb je ook blaasjes op de plaatsen waar je allergie hebt, en lijkt het eczeem vochtig, dan is een zinkzalf de uitkomst. In zinkzalf zit zinkoxide: een verkoelend en jeukstillend middel die tegelijk zal helpen de vlek droger te krijgen.

Blijkt dat het probleem hardnekkiger is of de pijn echt niet uit te houden, zal de dokter een zalf voorschrijven met corticosteroïden. Dit product, ook wel “bijnierschorshormoon” genoemd, is iets dat door het lichaam aangemaakt wordt, en ook als zalf wordt toegepast. Ze werkt ontstekingsremmend en reguleert het immuunsysteem om het eczeem aan te pakken.

Slecht nieuws: een contactallergie heb je voor altijd. Contact met acrylaten vermijden is dus noodzakelijk. Op langere termijn kan een allergie afnemen, maar zoeken naar een oplossing om acrylaten (de vluchtige monomeren dus) zoveel mogelijk te vermijden is een must…

(Foto: Nails Magazine.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.